КАТЕГОРИИ
ENGLISH MEDICAL BOOKSЛОГОПЕДИЧНА ЛИТЕРАТУРАДИСЛЕКСИЯАУТИЗЪМЗАЕКВАНЕАРТ ТЕРАПИЯЕРГОТЕРАПИЯПЕДАГОГИКАПСИХОЛОГИЯ >>САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ >>ДЕЦА СЪС СПЕЦ. ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКААГРЕСИЯ И АГРЕСИВНИ ДЕЦАЗРИТЕЛНО ЗАТРУДНЕНИКНИГИ ЗА РОДИТЕЛИКНИГИ ЗА УЧИТЕЛИКНИГИ ЗА ОБЩУВАНЕТОКНИГИ ЗА ЖЕНАТА >>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>КНИГИ ЗА ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЕВЪЗПИТАНИЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕТОСПОРТ И ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>ДИЕТИ, ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ >>ТЕСТОВЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТЮРИДИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>НАУЧНА ЛИТЕРАТУРА >>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТОСЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА >>ВОЕННО-ПОЛИЦЕЙСКА ЛИТЕПАТУРАСЛУХОВИ НАРУШЕНИЯФИЛОСОФИЯФОРМУЛЯРИБИЗНЕС И ИКОНОМИКА >>ИЗКУСТВО>>МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>КОМПЮТЪРНА ЛИТЕРАТУРАКОВИД 19 И ГРИПОЧАКВАЙТЕ

ЖИВОТ С ДЕМЕНЦИЯ - ракурси към изплъзващи се опити

ЖИВОТ С ДЕМЕНЦИЯ - ракурси към изплъзващи се опити

 
АвторБоряна Бунджулова
Каталожен №3299
ISBN978-954-07-5632-5
Година2023
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници152
НаличностВ наличност
Цена
16,00 лв.

Описание

Това е изследване на живота с деменция – на самия човек с деменция, както и на близките му с него. Книгата представлява колкото социологическо пътуване, толкова и лично ангажирано изследване – в края на живота си моите баби имаха деменция и аз изпитах „на свой гръб“ това, което с други думи се нарича „изследователски предмет“.

Изследването е некласическо, съчетаващо феноменологични, социоаналитични и психоаналитични подходи. Има експериментален, предварителен, фрагментарен и незавършен характер поради сложността на самия предмет и неговата недостъпност в двойното изплъзване на опити – за обекта на изследване (човека с деменция) и за изследователя (на моите изследователски опити).

Фокусът попада преди всичко върху дефиницията и възприятието на близките за ситуацията, докато човекът с деменция потъва в един радикален смисъл в мълчание. Не веднъж за винаги, разбира се. Става дума за ситуации, моменти на пропадания и съвземания, в зависимост от колебанията на заболяването: неговите ускорявания и забавяния, тясно обвързани с биографичната ситуация и социалните среди, в които попада жената/мъжът с деменция. Затова изследването непрекъснато се бори да удържа три страни – на човека с деменция, на близките му и на изследователя.

Боряна Бунджулова е доктор по социология и главен асистент към катедра „Социология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където води лекции и семинари по социология на социалните общности, микросоциални общности: аз и другият, невидимото малцинство: хората с увреждания и др. Автор е и на книгата „Тяло и всекидневен свят. Случаи на пълна загуба на зрение“ (2017).


Съдържание

Благодарности

За смелостта да се направи видим проблемът – Ирина Илиева

Встъпителни думи, които може би не са излишни

Бариери пред изследването

1. Овременявания, опространствявания, нещо „като“ („интенционален обект“) и „фундаментална тревога“

1.1. Овременявания

1.2. Опространствявания

1.3. Нещо „като“ („интенционален обект“)

1.4. „Фундаментална тревога“

2. Невъзможната интерсубективност, самотата

3. Тяло и памет

3.1. Тяло без памет

3.2. Памет без тяло. Фантомни усещания

3.3. Моето тяло, другото тяло. Типологии на паметта

3.4. Кризи, засечки, отмествания

4. Деменция и идентичност

4.1. Философски екскурси 1 – как е възможна идентичността

4.2. Философски екскурси 2 – конусът на паметта

4.3. Чуждият Друг

5. Деменция, социални среди и биографични ситуации – шест случая

5.1. Някои обобщения и изводи във връзка с разгледаните случаи

6. Кризи в общуването с възрастни хора в напреднала деменция и валидизации

6.1. (Не)приложение на някои основни психоаналитични идеи

6.2. Методът валидизация като възможност за общуване с възрастни хора в напреднала деменция Вместо заключение: има ли надежда?

Хоризонти

За феноменологическия нерв на един социологически анализ – Теодора Карамелска Интер-субективни архиви и карти на живота с деменция – Галина Гончарова Библиография

Живот с деменция. Ракурси към изплъзващи се опити – резюме

Life with Dementia. Angles towards elusive attempts. Abstract


Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация