КАТЕГОРИИ
ENGLISH MEDICAL BOOKSЛОГОПЕДИЧНА ЛИТЕРАТУРАДИСЛЕКСИЯАУТИЗЪМЗАЕКВАНЕАРТ ТЕРАПИЯЕРГОТЕРАПИЯПЕДАГОГИКАПСИХОЛОГИЯ >>САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ >>ДЕЦА СЪС СПЕЦ. ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКААГРЕСИЯ И АГРЕСИВНИ ДЕЦАЗРИТЕЛНО ЗАТРУДНЕНИКНИГИ ЗА РОДИТЕЛИКНИГИ ЗА УЧИТЕЛИКНИГИ ЗА ОБЩУВАНЕТОКНИГИ ЗА ЖЕНАТА >>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>КНИГИ ЗА ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЕВЪЗПИТАНИЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕТОСПОРТ И ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>ДИЕТИ, ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ >>ТЕСТОВЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТЮРИДИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>НАУЧНА ЛИТЕРАТУРА >>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТОСЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА >>ВОЕННО-ПОЛИЦЕЙСКА ЛИТЕПАТУРАСЛУХОВИ НАРУШЕНИЯФИЛОСОФИЯФОРМУЛЯРИБИЗНЕС И ИКОНОМИКА >>ИЗКУСТВО>>МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>КОМПЮТЪРНА ЛИТЕРАТУРАКОВИД 19 И ГРИПОЧАКВАЙТЕ

ПСИХОМОТОРНИ ИНТЕРВЕНЦИИ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ ДЕЦА И ЮНОШИ - подход за развитие, ориентирана към движението и тялото

ПСИХОМОТОРНИ ИНТЕРВЕНЦИИ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ ДЕЦА И ЮНОШИ - подход за развитие, ориентирана към движението и тялото

 
АвторКлаудия Емк, Ян де Ланга, Томас Шееуа, Йоска ван Бушбах, Тине ван Дам
Каталожен №3470
ISBN978-619-92772-0-1
Година2024
Размер17 х 24 см.
КорицаМека
Страници544
НаличностВ наличност
Цена
45,00 лв.
НОВО

Описание

Полето на Психомоториката* е поле в движение. През последните години клиницисти в няколко страни по света разработиха методи, програми и практически насоки за Психомоторика за хора със специфични проблеми в развитието или психични разстройства.

Освен това общите и трансдиагностичните терапевтични теми – често свързани с елементи от начина на живот като стрес и физическа активност – постепенно излизат на преден план в клиничната Психомоторика както за юноши, така и за възрастни. По този начин Психомоториката се превръща в бързо развиваща се област на знанието, в която научните изследвания придобиват все по-голямо значение.

Първо, за да се натрупат повече знания и да се обосноват интервенциите.

Второ, за да се покаже на външния свят ефективността на психомоторните интервенции, така че те да бъдат прилагани в по-голям мащаб.


Интересно е, че не само специалистите по Психомоторика се интересуват от движението и свързаните с тялото аспекти на психичното здраве и развитие.

Психолозите, психиатрите и педагогическите кадри стават все по-увлечени и любопитни по отношение на упражненията и телесните преживявания във връзка с психосоциалното развитие и психичното здраве. Изглежда, че картезианството, т.е. разглеждането на ума като отделен от физическото тяло, е в залез, а теориите за телесността, според които всички психологически процеси се влияят от тялото, включително сетивните системи, двигателните системи и емоциите, са във възход.

В тази книга са представени най-новите изследвания за интервенциите, ориентирани към тялото, от гледна точка на развитието, допълнени от клинични приложения за различни групи от хора. Ролята на движението и опита на тялото в хода на развитието е тема, която се повтаря постоянно когато работим с деца, юноши и възрастни с интелектуални затруднения и други психологически проблеми.

-------------------------------------------------------------------------------

(*) Както е определено от Европейския форум по психомоторика: „Терминът „Психомоторика“ се отнася до подходи и методи, които фокусират взаимното влияние на познанието, емоциите и движението и тяхното влияние върху развитието на компетентността на индивида в психосоциален контекст.“  (psychomot.org/efp/statutes, 9/2020).

-------------------------------------------------------------------------------

„Психолозите, психиатрите и педагогическите кадри стават все по-увлечени и любопитни по отношение на упражненията и телесните преживявания във връзка с психо-социалното развитие и психичното здраве… В тази книга са представени най-новите изследвания за интервенциите, ориентирани към тялото, от гледна точка на развитието, допълнени от клинични приложения за различни групи от хора“.

доц. Клаудия Емк, Свободен университет в Амстердам, Факултет по поведенчески и двигателни науки

„Сборникът е, може би, най-доброто нещо, което се е случвало в полето на знанието за грижите за деца и възрастни с увреждания у нас от 30 години. Той показва как доброто отношение лекува, възпитава, привързва. Виждаме как доброто отношение е премислено и спонтанно, субективно и обективно, измерено и въобразено, въпрос на личен избор и на публични политики. И всичко това – през най-дълбоката наша същност – тялото и умът, възникнал от него във връзка с други тела. Книгата е едновременно дълбоко академична, професионално практична и хуманно – етична. Повод за униние, ако се сравняваме, но и повод за надежда, ако се вдъхновим от нея. И заиграем, разбира се.

д-р Румен Петров, д.н., доцент по социална работа, Нов български университет

Тази книга идва много навреме за съвременните деца, техните родители, терапевти, учители и дори техните лекари. Все по-малко разбираме и подкрепяме естествената нужда на децата от движение и игра, от опознаване на света отвън и отвътре – не само с ума, но и непосредствено – с тялото и емоциите. А здравето е именно това – осъзнато единство.

д-р Бояна Петкова, педиатър, Фонфация за палиативни грижи за деца „Ида“

„Психомоторни интервенции за психично здраве: деца и юноши“ е наръчник за всеки специалист, занимаващ се с движение за деца и дори възрастни, защото дава така необходимата рамка и структура, както и методология за разпознаване и отработване на различни състояния у трениращите. Вярвам, че тази книга е задължително четиво за експерти в различни сферти на спортните тренировки.

Радослав Рангелов Създател на Motivity, лектор и човек на движението

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация