КАТЕГОРИИ
ЛОГОПЕДИЧНА ЛИТЕРАТУРАДИСЛЕКСИЯАУТИЗЪМЗАЕКВАНЕАРТ ТЕРАПИЯЕРГОТЕРАПИЯПЕДАГОГИКАПСИХОЛОГИЯ >>САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ >>ДЕЦА СЪС СПЕЦ. ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКААГРЕСИЯ И АГРЕСИВНИ ДЕЦАЗРИТЕЛНО ЗАТРУДНЕНИКНИГИ ЗА РОДИТЕЛИКНИГИ ЗА УЧИТЕЛИКНИГИ ЗА ОБЩУВАНЕТОКНИГИ ЗА ЖЕНАТА >>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ВЪЗПИТАНИЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕТОСПОРТ И ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>ДИЕТИ, ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ >>ТЕСТОВЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТЮРИДИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>НАУЧНА ЛИТЕРАТУРА >>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТОСЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА >>ВОЕННО-ПОЛИЦЕЙСКА ЛИТЕПАТУРАСЛУХОВИ НАРУШЕНИЯФИЛОСОФИЯФОРМУЛЯРИБИЗНЕС И ИКОНОМИКА >>ИЗКУСТВО>>МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>КОМПЮТЪРНА ЛИТЕРАТУРАКОВИД 19 И ГРИПОЧАКВАЙТЕ

ЛИЧНОСТНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРИ ЗАВИСИМИ КЪМ ПСИХОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА

ЛИЧНОСТНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРИ ЗАВИСИМИ КЪМ ПСИХОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА

 
АвторРосица Рачева
ИздателствоПроф. Марин Дринов
Каталожен №3366
ISBN978-619-245-383-1
Година2024
Размер16 х 24 см.
КорицаМека
Страници152
НаличностВ наличност
Цена
25,00 лв.

Описание

Употребата на психоактивни вещества (ПАВ) съпътства живота на хората от хилядолетия. Задълбочаващото се през последните десетилетия познание в тази сфера дава отговори на много въпроси, свързани както с причините и последиците от проблемната употреба на алкохол и наркотици, така и със стратегиите за справяне с проблемите на зависмите и техните семейства.

Безспорен факт е, че спектърът на негативните последици от проблемната употреба на ПАВ е широк, надхвърля сферата на функционирането на индивида и се простира върху редица социални системи. Изводите от последния Европейски доклад по наркотиците сочат, че ,,днес сме изправени пред ситуация, в която можем да наблюдаваме въздействието на проблемите с наркотиците почти навсякъде” (EMCDDA, 2022). Всеки пряко или косвено е засегнат от проблемите, свързани с употребата на психоактивни вещества – преките последици са свързани основно с нуждите на зависмите от лечение или други услуги (социални, правни), а косвените – с функционирането на микро- и макросоциалните системи около тях.

Данните на Световната здравна организация илюстрират проблемите през факти, свързани с живота и здравето на употребяващите. Тези факти индиректно анонсират мащаба на трусовете в обществената система, които водят след себе си проблемите на зависимите: употребата на алкохол се свързва с повече от 200 заболявания и травми (сред които много психични и поведенчески разстройства) и обяснява 5,1% от заболяевамостта и 5,3% от смъртността в света; три милиона човека годишно умират в резултат от употреба на алкохол и половин милион – в резулатат от употребата на наркотици; повече от 70 % от смъртните случаи при употребяващите наркотици се свързват с употребата на опиоиди, а едва 10% от зависимите от наркотици се лекуват, независимо от наличието на ефективни програми за лечение и рехабилитация (WHO, 2022).


Други книги от Психология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация